Świat Aluminium

Super Spacer® zastosowany w BaseCamp Lyngby

Architektura w przystępnej cenie jest jednym z najbardziej ponaglających problemów naszych czasów. Jednak takie zagadnienia jak trwałość, energooszczędność, utwardzanie powierzchni, gospodarka zamkniętego obiegu, wygoda i integracja społeczna często występują w sprzeczności do założeń ekonomicznych. Lars Gitz Architects i BaseCamp Student powiódł się wyczyn połączenia tychże złożonych wymagań w jednym spektakularnym obiekcie, wielokrotnie nagradzanym studenckim akademiku. Kluczem do sukcesu było seryjne, modułowe budownictwo, niekosztowne, nadające się do recyklingu materiały elewacji, uwzględnienie energii odnawialnych oraz zbliżonego do naturalnego zazielenienia budynków i powierzchni infiltracji wód opadowych.

Glaseksperten A/S, jeden z wiodących skandynawskich przetwórców szkła, poprzez zautomatyzowaną produkcję zespolonych szyb izolacyjnych, strukturę szyb zależną od ukierunkowania geograficznego jak również zastosowanie systemu ciepłej ramki dystansowej Super Spacer® T-Spacer™ Premium Plus, przyczynił się kilkakroć do realizacji BaseCamp Lyngby, tej ambitnej koncepcji budowlanej.

W rekordowo szybkim tempie, trwale i ekonomicznie

Podczas, gdy bieżnia na dachu nowej europejskiej siedziby głównej Googla w Londynie będzie mogła być udostępniona najwcześniej dopiero za 3 do 4 lat, mieszkańcy wzniesionego na powierzchni 41.000 m2 BaseCamp Lyngby mogli już w sierpniu 2020 r. wiązać buty do biegów: na zazielenionym dachu rozległego akademika w północnej części Kopenhagi powstał krajobraz parkowy z biologicznie zróżnicowaną roślinnością, powierzchniami ogrodów miejskich i długą na 800 metrów drogą, którą zależnie od usposobienia można wykorzystać do spacerowania lub biegania. Wznosi się ona z płaskiego terenu do wysokości sześciu pięter poprzez naturalnie ukształtowany budynek opadając ponownie do punktu wyjścia, otaczając przy tym przytulne dziedzińce i okrągły budynek społeczny. Elewacje, poprzez pionowe usytuowanie paneli o trzech różnych odcieniach drewna dębowego oraz rzędów okien, przypominają wysmukłe drzewa i lasy i podobnie jak cała budowla harmonijnie wplatają się w okoliczną przyrodę. BaseCamp Student Nordics, sekcja działającej w całej Europie BaseCamp Group, jako organizator projektu świadomie chciał coś przywrócić społeczności Lyngby i włączyć się do dialogu odnoszącego się do aspektów społecznych i ekologicznych. Dlatego też, aby stworzyć przestrzeń dla kontaktów i spotkań, dach jest powszechnie dostępny.

Dla projektu tej wielkości czas trwania budowy jest bez wątpienia dużym osiągnięciem. W ciągu dwóch i pół lat w pobliżu Politechniki Duńskiej w Lyngby wybudowano 785 mieszkań, w tym 639 apartamentów dla studentów i 48 apartamentów dla seniorów. Budynek miał być co najmniej spektakularny, lecz jeden aspekt różni BaseCamp Lyngby od wielu innych projektów na dużą skalę: tutaj ekologia i oszczędność w równym stopniu kreują koncepcję architektoniczną.

Moduły jako podstawa strukturalnej estetyki

Aby utrzymać oszacowane koszty budowy rzędu 75 milionów Euro, duńskie biuro Lars Gitz Architects skonstruowało moduł w kształcie trapezu, który wielokrotnie obracany o 180° i układany na różne wysokości daje w rezultacie łagodnie zaokrągloną kompozycję. Także powłoka jest typowym przykładem budownictwa efektywnego pod względem kosztów. Zewnętrzna elewacja z wewnętrzną cyrkulacją powietrza izolowana jest wełną mineralną i wyłożona płytami firmy Rockpanel ze sprasowanej wulkanicznej skały bazaltowej. Ten niezwykle lekki materiał o ciężarze 8,4 kg na m2 można na miejscu dokładnie przyciąć i łatwo przymocować do konstrukcji nośnej.

Płyty elewacyjne o naturalnym wyglądzie drewna składają się niemalże w całości z naturalnej skały wulkanicznej oraz pochodzącej z recyklingu wełny mineralnej i mogą zostać ponownie włączone do obiegu surowców. Tym samym elewacja ta jest jednym z filarów koncepcji zintegrowanego zrównoważonego rozwoju, wyróżnionej jako bardzo dobra certyfikatem BREEAM (odpowiada srebrnemu certyfikatowi DGNB – niemieckiej radzie budownictwa zrównoważonego). Energooszczędny zazieleniony dach z modułami fotowoltaicznymi służy do izolacji cieplnej, jako dostarczyciel energii i naturalna instalacja klimatyzacji. Dzięki przechwytywaniu woda deszczowa poprzez odparowanie zostaje ponownie odprowadzana do naturalnego obiegu, co w konsekwencji odciąża system kanalizacji i obniża temperaturę otoczenia.

Energooszczędne okna z ciepłą ramką dystansową

Także częścią całościowej koncepcji są okna aluminiowe z szybami dwukomorowymi. Jak to często bywa w architekturze skandynawskiej, studia BaseCamp i przestrzenie społecznościowe są oszklone do posadzki, aby także w porze zimowej do pomieszczeń docierało możliwie dużo światła naturalnego. Duński producent szyb zespolonych Glaseksperten dostarczył na budowę w pakietach 4.000 zespolonych szyb izolacyjnych o wymiarach 4,011 x 1,127 metrów, zgodnie z opracowanym co do minuty planem logistycznym. W związku z naturalnym kształtem budynku zabudowy szklane zmieniają się zależnie od ich ukierunkowania geograficznego. Zależnie od dopływu ciepła i nasłonecznienia zastosowano szyby przyciemnione, izolujące cieplnie lub przezroczyste z różnorodnym pokryciem i grubością szkła. Jako ciepłą ramkę Glaseksperten wybrało Super Spacer® T-Spacer™ Premium Plus o różnych szerokościach. Jesper Hønning, Dyrektor Handlowy, wyjaśnia: „Coraz więcej naszych klientów chce zakładać okna energooszczędne. Konsekwentnie stawiamy na niskoemisyjne szkło termoizolacyjne, szkło przeciwsłoneczne jak również wolne od metali ciepłe ramki dystansowe, aby uniknąć mostków cieplnych i zoptymalizować współczynnik przenikania ciepła.” Do produkcji zespolonych szyb izolacyjnych w siedzibie firmy w Hjørring stoi do dyspozycji supernowoczesna zautomatyzowana linia produkcyjna, na której przetwarzane są tafle szkła do wielkości 3,2 x 6 m. „Super Spacer ma dla Glaseksperten centralne znaczenie, aby dostarczać produkty wysokiej jakości, gdzie poza tym jesteśmy wiodącym dostawcą pod względem ekonomicznym i ekologicznym”, kontynuuje Jesper Hønning, „a w pełni zautomatyzowana aplikacja profilu ramki ze zwoju pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze oraz gwarantuje powtarzalną jakość produkcji najwyższej klasy.” Joachim Stoss, Dyrektor Zarządzający Edgetech Europe GmbH i Vice President International Sales w Quanex: „Europa Północna jest pionierem na skalę światową odnośnie ochrony klimatu i dlatego jednym z rynków rozwoju dla ciepłej ramki. Oczywiście jesteśmy nadzwyczaj dumni z tego, że system ramki dystansowej Super Spacer znalazł zastosowanie w kolejnym sztandarowym skandynawskim projekcie.”

Świat Aluminium

Dodaj komentarz

Znadź nas

Skontaktuj się z nami! Uwielbiamy poznawać ciekawych ludzi i zawierać nowe przyjaźnie.

Most discussed