230x90gelp

Smaller Default Larger

Nowy obiekt FC Bayern łączy w sobie wszystkie funkcje i usługi nowoczesnej sportowej akademii. W spektakularnej realizacji zastosowano kompleksowe rozwiązania okien, drzwi, fasad i ochrony przeciwsłonecznej Schüco, które spełniają szereg indywidualnych funkcji związanych z optymalnym doświetleniem wnętrz, transparentnym designem, funkcjonalnością, wentylacją, jak również ochroną przeciwpożarową.

Centrum sportowe klubu FC Bayern jest znane daleko poza granicami Bawarii z dobrze rozwiniętego systemu szkoleń, nie tylko w dyscyplinie piłki nożnej. Rozległa infrastruktura sportowa powstała na 30-hektarowej działce w północnej części Monachium, niedaleko stadionu Allianz Arena, na którym słynna na całym świecie drużyna piłkarska regularnie rozgrywa mecze. Obiekt zaprojektowany przez pracownię Joachim Bauer Architekten została podzielona na pięć niezależnych obiektów: akademię, stadion piłkarski, lokal klubowy, halę sportową i budynek administracyjny.

 

Wielofunkcyjna infrastruktura sportowa

Centralną częścią kompleksu jest budynek akademii piłkarskiej. Trzykondygnacyjny obiekt o powierzchni 8000 m2 mieści w sobie wszystkie najważniejsze funkcje, od administracyjnych i biurowych, poprzez szkoleniowe i rekreacyjne, aż po mieszkalne i gastronomiczne. Budynek akademii jest połączony szklanym łącznikiem z północnymi trybunami stadionu. W tej części są zlokalizowane między innymi przebieralnie, pomieszczenia konferencyjne i techniczne. Stadion może pomieścić 2500 widzów na zadaszonych trybunach, a dźwięki pochłania wysoka na 11 metrów przeszklona fasada. Już na ten moment dodano 2200 siedzisk, przy czym możliwe są kolejne poszerzenia. Kolejny obiekt to umiejscowiony na wejściu do kompleksu lokal klubowy o powierzchni 1700 m2, który oprócz części biurowo-apartamentowych, obejmuje także funkcje gastronomiczno-rekreacyjne. Czwarty budynek to kryta hala sportowa, która została zaprojektowana z myślą o różnych dyscyplinach sportu. Ostatni, dwukondygnacyjny obiekt, to budynek gospodarczy z częścią biurową i szatniami.

schueco_fc_bayern_campus_01
schueco_fc_bayern_campus_02
schueco_fc_bayern_campus_03
schueco_fc_bayern_campus_04
Budynek akademii piłkarskiej na terenie FC Bayern Campus. Fot. Schüco, Alexander Frank
Łącznik między budynkiem akademii a stadionem zrealizowany w nakładkowym systemie fasadowym Schüco AOC 50 ST. Fot. Schüco, Alexander Frank

Okna uchylne Schüco AWS 75.SI+ z napędem mechatronicznym zintegrowane z fasadą słupowo-ryglową Schüco FW 50+.HI pełnią funkcje wentylacji i odprowadzania dymu w razie pożaru. Fot. Schüco,

Przez przeszklenia w przestrzeni szkoleniowo -konferencyjnej można podziwiać stadion należący do FC Bayern Campus. Fot. Schüco, Alexander Frank

 

Różnorodność rozwiązań – harmonia designu

Strefy wejść, hole, biura, apartamenty, dziedzińce, wyjścia oraz drogi ewakuacyjne – to tylko niektóre ze stref funkcjonalnych, które oprócz transparentnego wyglądu wymagały indywidualnych rozwiązań w zakresie funkcjonalności. Do realizacji tego złożonego zadania idealne okazały się aluminiowe systemy Schüco, które łączą harmonijny design z doskonałymi właściwościami użytkowymi. W sumie w obiekcie zastosowano 2050 m2 fasad słupowo-ryglowych, 480 okien (w tym okna mechatroniczne), 80 par drzwi przeciwpożarowych, systemowych drzwi fasadowych i podnoszono-przesuwnych, a także system fasadowy Schüco AOC 50 ST, który został wykorzystany do wykonania 25-metrowego łącznika. Ponadto na potrzeby obiektu specjalnie wyprodukowano wielkoformatowe łamacze światła na bazie systemu ALB o powierzchni 1100 m2, świetliki i szklane balustrady, jak również zintegrowane w profilach oświetlenie LED. Starannie przemyślane rozwiązania zacienienia i wentylacji sprawiły, że w budynku akademii piłkarskiej nie ma potrzeby stosowania klimatyzacji czy wentylacji mechanicznej. Energooszczędne okna aluminiowe Schüco AWS 75.SI+ wyposażone w nawiewniki oraz okucia mechatroniczne zapewniają efektywną wentylację i nocne chłodzenie budynku w sezonie letnim. Dodatkowo w pomieszczeniach mieszkalnych, biurowych i wspólnych zastosowano samoregulacyjne nawiewniki Schüco VentoFrame, które zostały estetycznie ukryte w ościeżnicach okien. W ten sposób powstała transparentna, harmonijna architektura o zrównoważonym charakterze, która łączy w sobie wszystkie funkcje niezbędne do w pełni komfortowego i bezpiecznego użytkowania rozległego i wielofunkcyjnego obiektu.