Smaller Default Larger

Architektura nowego budynku Experience Center w głównej siedzibie Reynaers w Duffel jest doskonale spójna z jego funkcją. Wewnątrz mieszczą się między innymi multimedialne sale ekspozycyjne i niezwykły pokój rzeczywistości wirtualnej AVALON – a na fasadach można podziwiać zastosowanie nowoczesnych systemów Reynaers.

Od 2015 do 2017 roku firma Reynaers zainwestowała około 25 milionów euro w rozbudowę i przebudowę Campusu Reynaers, swojej głównej siedziby w Duffel. Powiększono między innymi magazyny, zmodernizowano dział izolacji, szkoleniowy oraz ośrodek automatyzacji. Stworzono również nowoczesny budynek Experience Center (budowa zakończona w 2017 roku), w którym mieszczą się audytorium oraz nowoczesne, multimedialne sale ekspozycyjne,  a także biura. To tutaj działa AVALON, pokój rzeczywistości wirtualnej, który umożliwia spacer po projektach architektonicznych w trójwymiarowej przestrzeni.


Innowacje z każdej strony

Architekci z pracowni Jaspers-Eyers Architects otrzymali zadanie stworzenia komfortowej przestrzeni dla pracowników i gości firmy Reynaers, a także budynku oszczędnego w utrzymaniu i przyjaznego środowisku. Experience Center ma 3,5 tys. mkw. powierzchni i cztery poziomy – dwa wyższe zajmują biura, niżej jest przestrzeń ekspozycyjna i szkoleniowa.

Fasada frontowa, od strony ulicy, ma charakterystyczną trójwymiarową strukturę – przypomina okno wystawowe, prezentujące różne rozwiązania firmy Reynaers. Tylna fasada wygląda zupełnie inaczej. Ogromne transparentne przeszklenia otwierają wysoki na dwie kondygnacje hol wejściowy na zewnętrzną przestrzeń i wprowadzają światło do wnętrz.


Klimat dla nowych technologii

Architekci tworzyli swoją koncepcję w oparciu o możliwości, które dają profile aluminiowe Reynaers. Dzięki innowacjom belgijskiej firmy realne było stworzenie bardzo dużych przeszkleń z niemal niewidoczną konstrukcją i zróżnicowanej, niebanalnej fasady frontowej. W swoim projekcie Jaspers-Eyers zastosowali system CW 60-SC, wykorzystano również system CW 86-EF/SG, czyli fasadę elementową z prefabrykowanych modułów. Od tyłu budynku umieszczono między innymi przesuwne okna tarasowe Hi-Finity. Przed nadmiarem słońca chroni system BS 100 – a jednocześnie dodaje bryle lekkości.

Experience Centre_Reynaers_17_JPG
Experience Centre_Reynaers_21_JPG
Experience Centre_Reynaers_26_JPG
New RAD Reynaers_hospitality room 7_JPG
Previous Next Play Pause
1 2 3 4

Architekci, wykonawcy, inwestorzy i inni partnerzy biznesowi, którzy odwiedzają Experience Center, mogą zapoznać się z najnowszymi, innowacyjnymi rozwiązaniami Reynaers. Nowoczesna, pomysłowa architektura budynku to doskonała zapowiedź tego, co goście znajdą w jego wnętrzach. To także innowacyjne środowisko, które sprzyja powstawaniu nowych koncepcji i opracowywaniu kolejnych innowacji Reynaers.