Smaller Default Larger

Fuzje historycznej architektury ze współczesnym minimalizmem potrafią być bardzo efektowne, czego dowodzi nowo zmodernizowany XIX-wieczny budynek w Dreźnie. Architektom udało się w spektakularny sposób przenieść zrujnowany kompleks w XXI wiek, dobudowując prostą, niemal całkowicie przeszkloną bryłę, otwierającą wnętrza na malownicze widoki historycznego regionu winiarskiego.


Położone na obrzeżach Drezna zabytkowe zabudowania z lat 1880-1892 przeszły całkowitą modernizację pokazującą, w jaki sposób tradycyjna architektura i nowoczesne technologie budowlane mogą ze sobą harmonijnie współistnieć. Chroniony prawem kompleks złożony z trzech budynków został dostosowany do potrzeb inwestora poprzez renowację głównego obiektu, wyburzenie nie nadającego się do remontu przylegającego do niego tylnego budynku i dobudowanie całkowicie nowego, przeznaczonego na przestrzeń mieszkalną. Podstawowym warunkiem pozwolenia na budowę wydanego przez służby konserwatorskie było jednak zaprojektowanie obiektu wpasowującego się pod względem wymiarów i kubatury w oryginalny plan zabudowy i nie kolidującego z historyczną architekturą.

 

Szklany pasaż w przyszłość budownictwa

Podstawowym problemem, jaki pojawił się na etapie uzgodnień projektowych, było stworzenie połączenia struktury historycznej z nowym, dwupiętrowym budynkiem w taki sposób, by granica pomiędzy nimi nie odznaczała się w widoczny sposób. Architekci pogodzili te przeciwstawne kwestie projektując przeszklony łącznik mieszczący klatki schodowe. Neutralna i wizualnie lekka konstrukcja stanowi harmonijne przejście pomiędzy tym, co stare i nowe, a zarazem pozwala zachować architektoniczną i funkcjonalną autonomię obydwu budynków. W historycznym budynku mieści się biuro i pomieszczenia magazynowe, natomiast nowa konstrukcja pełni funkcję mieszkalną, dlatego dokładnie oddaje wizję inwestora, zarówno pod względem rozplanowania stref, jak i doboru materiałów wykończeniowych. Głównym zamierzeniem projektowym było stworzenie efektu przenikania natury i wnętrza, czemu sprzyja malowniczy, zalesiony krajobraz i położenie działki na wzgórzu. W elewację wbudowano wielkopowierzchniowe aluminiowe okna, drzwi i przeszklenia w systemach Schüco AWS i ADS. Jedynie na stronie budynku mieszczącej strefę sypialni i łazienek przewidziano tylko poziome okna wstęgowe. Natomiast parter z przestrzenią przeznaczoną na salon, kuchnię i jadalnię otwiera się szeroko na pobliskie wzgórza. Efekt przenikania i naturalnej kontynuacji osiągnięto tu dzięki zastosowaniu na dużej powierzchni modułów drzwi podnośno-przesuwnych Schüco ASS 70.HI ze skrzydłami sięgającymi od podłogi aż do sufitu. 

 
zmodernizowany_budynek_drezno_fot.schueco
wnetrze_budynku_dezno_fot.schueco
nowy_budynek_fot.schueco
drzwi_aluminiowe_schueco_ass_70_hi
Previous Next Play Pause
1 2 3 4

 

Ponad 15 metrów drzwi przesuwnych

Rozplanowane po obydwu stronach parteru drzwi podnośno-przesuwne zrealizowane w systemie Schüco ASS 70.HI to kluczowy element transparentnej architektury budynku. Pojedyncze moduły posiadające wymiary 2,18x2,75 m zostały rozlokowane od strony południowo-zachodniej na imponującej długości 15,3 m. Architekci zdecydowali się na wybór tego systemu ze względu na doskonałe właściwości techniczno-funkcjonalne. Pozwala on na tworzenie wielkowymiarowych przeszkleń z użyciem ciężkich, termoizolowanych pakietów szybowych. Potrójne oszklenie w pojedynczym module waży nawet do 270 kg! Osiągnięcie doskonałego bilansu energetycznego było jednym z podstawowych założeń modernizacji. Nowy budynek posiada niskie roczne zapotrzebowanie na energię pierwotną poniżej 60 kWh/m2 spełniające wyśrubowane wymagania niemieckiego rozporządzenia EnEv 2007. Poziom ten osiągnięto dzięki kombinacji termoizolowanych przegród i nowoczesnych systemów grzewczych.


Foto: Schüco